Utbildning: matkasse

Utbildning: matkasse

Penta var ju tidigare ett samarbete mellan olika läroverk och lärosäten, och vad passar väl bättre än att fortsätta i den traditionen även här på Penta Plus? Inte så mycket tycker jag, så här följer en kort snabbutbildning, eller intensivkurs kanske man skulle kunna kalla det, på ämnet matkassar. Och nu handlar det inte om de papperskassar och plastkassar vi hittar i affärerna (och som för övrigt, om man ska hitta en båtrelaterad anknytning apropå Pentamotorer, skräpar ner våra hav på helt avskyvärda sätt – köp tygpåsar istället så gör du miljön en tjänst!).

tomater i en matkasseOm du liksom jag bryr dig mycket om miljön så finns det också mer du kan göra än att köpa tygpåsar och handla din mat i. Ett sätt är faktiskt att beställa matkassar för hemleverans: eftersom de körs ut som del av en rutt i en bil med redan varm motor som fraktar mycket mat på samma gång, blir utsläppen mindre än om du själv åker och handlar! Väljer du dessutom en ekologisk matkasse så förbättrar du ditt miljömässiga fotavtryck ännu mer.

 Olika typer av matkasse

Utöver de ekologiska matkassarna finns det förstås många andra sorter. De flesta leverantörer erbjuder “vanliga” matkassar för hemleverans, kassa som helt enkelt innehåller vanliga råvaror som tillsammans med bifogade recept kan förvandlas till bra middagar och måltider. Men det finns också många specialkassar.

Ett exempel är frukostkassen som har börjat komma starkt på senare tid, ett annat är LCHF-kassen som kanske inte riktigt slagit genom ännu. Vidare hittar vi specialanpassade barnfamiljskassar (som jag personligen inte gillar så mycket eftersom de ofta innehåller massa vita och snabba kolhydrater, söta, salta och feta saker som barn tycker om men som kanske inte alltid är så nyttiga för dem), nyttiga hälsokassar, vegetariska matkassar och allt däremellan.

Hur fungerar hemleverans?

Det hela är faktiskt mycket enkelt – enklare än man tror! Istället för att du ska åka och handla i affären så gör någon annan det åt dig, och istället för att betala med kort i kassaterminalen så betalar du en faktura som kommer hem till dig varje månad. Det är med andra ord också ett bra sätt att hålla koll på matkostnaderna månad för månad.

Beroende på vilken leverantör du väljer (du kan hitta ett urval hos någon av de många bra jämförelsetjänster för matkassar som finns på nätet, tex www.matkasse247.se) så kan själva leveranstiden variera lite. Du kan många gånger också välja om du vill ha hemleverans varje eller varannan vecka. En sak att tänka på är dock att kolla upp så att företaget du väljer verkligen kan leverera mat hem till dig där du bor: i de flesta större städer är det inga problem men bor man på landsbygden är utbudet inte alltid lika stort.

Leave a Reply

Your email address will not be published.