Träna din hund även på vinterhalvåret

Träna din hund även på vinterhalvåret

vinter-hundDet är inte alltid lätt att motivera sig att träna hund på vintern när det mest känns kallt och mörkt ute. Likadant kan det kännas svårt att få till träning med hunden när man av olika anledningar inte lyckas komma iväg till brukshundklubben. Det bästa är att det faktiskt går att göra en hel del av träningen inomhus, i hallen, köket eller varsomhelst där man får plats med en hund. Hemmamiljön är ofta en trygg miljö för hunden där man med fördel kan jobba med nyinlärning eller träna hunden i de delar som den har lite svårare för.

Det finns många moment eller delar av moment som går alldeles utmärkt att förbättra även där man inte har stora öppna ytor till sitt förfogande. Fjärrdirigeringen är ett typiskt sådant. Där går ju träningen just ut på att hunden inte ska förflytta sig ifrån sin plats, och är alltså perfekt att utföra inomhus. Ofta har man kanske fuskat lite med denna träning när man utomhus har möjligheten att köra fjärren på långt avstånd, nu kan man istället putsa detaljer och få till riktigt snygga skiften med hunden på nära håll. Vittringsapportering är ett annat moment som innehåller flera delar som med fördel kan tränas inomhus. Inlärning av själva sorteringen kan tränas genom att man lär hunden luktdiskriminering, och att frysa nosen mot rätt doft. Att förbättra hundens hantering av vittringspinnarna för att slippa tugg är också en utmärkt inomhussyssla. Olika typer av ingångar, stegförflyttningar i fria följet eller övningar i ordförståelse är andra bra saker att träna sin hund på när man inte har möjlighet till utomhusträning. Ofta är det också möjligt att träna och utmana hundens uthållighet lite mer när man tränar i en helt störningsfri hemmamiljö. Det är ett perfekt tillfälle att göra längre eller klurigare kedjor, där man också själv behöver var lite kreativ för att utnyttja det begränsade utrymmet till max.

Den mörkare årstiden är också utmärkt att använda sig av för att träna upp sin hunds fysiska kapacitet. En lydnadshund har stor nytta av att orka med långa träningspass och behöver därför god kondition. Kanske är fysträningen lika viktig som momentträningen för en hund som ska prestera på topp. Skaderisken vid olika hopp och snabba vändningar blir också mindre om hunden är välmusklad. Utomhus kan man träna hunden genom löpning, styrketräning på ojämnt underlag eller träning med klövjeväska. Inomhus kan man istället använda sig av balansbollar för att träna upp de små stabiliserande musklerna hos hunden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *