Möjligheternas belysningsteknik – LED

Möjligheternas belysningsteknik – LED

Ännu är det kanske inte så många som upptäckt de stora möjligheter som ledtekniken bjuder på då det gäller belysning. LED, som står för light emitting diode, kallas till vardags ofta för lysdioder, och visst känner de flesta till lysdioder som en ljuskälla för dekoration, i form av ljuspunkter, ljusslangar och kanske också som små lampor för bilden. Men, att man också kan använda ledlampor för de flesta ändamål i hemmet och på arbetsplatsen är det kanske inte så många som vet. Inte ännu.

Led-tekniken är egentligen inte en ny teknik alls, som många kanske tror. Redan på 1920-talet uppfanns denna teknik av en ryss, men i detta tidiga skede gav ledtekniken inte något synbart ljus, i alla fall inte ett ljus som kunde ses av det mänskliga ögat. Det dröjde ända in på 1960-talet innan det kom till egentligt ledljus, men inte heller då räckte tekniken till för att få fram ett stabil, bra ljus, som var lämpligt att använda i våra hem. Det är först de senaste åren som utvecklingen tagit verklig fart på det området, och idag kan du använda ledbelysning på de flesta platser i ditt hem.
I köket och i badrummet är ledbelysning mycket användbar. Men, eftersom det finns ledbelysning i så många olika utföranden, ger den också stora möjligheter att använda ljus på mer än de vanliga traditionella sätten. Förutom att få ljus i dina vanliga armaturer, och bra bänkbelysning i köket, kan du också använda ledbelysning som en ren inredningsdetalj. Med hjälp av de små smidiga lysdioderna kan du både framhäva och dölja i din inredning, och det gör tekniken till inredarens drömbelysning. Genom att led består av små ljuskällor, kan de användas i trappor, under möbler, i skåp och på alla möjliga och omöjliga ställen, både i hemmet och i offentliga miljöer.

Om man också ser till att detta är den belysningsform som är mest energibesparande, och med lampor som har en mycket lång livstid, i genomsnitt 40 till 50 gånger så lång som livstiden hos en vanlig glödlampa, är det naturligtvis ett mycket miljövänligt val. Även om ledlampan är dyrare än en del andra lampor i inköp, blir den snabbt mer ekonomisk på grund av att den håller i många år, och dessutom förbrukar bara en bråkdel av den ström som en glödlampa tar. Ledbelysning fungerar också mycket bra i kalla miljöer, och påverkas inte negativt alls av låga temperaturer. Därför är de mycket lämpliga för kylskåp, och också för belysning utomhus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *