Laga tvättmaskinen!

Laga tvättmaskinen!

Hörrni, handen på hjärtat, hur många av er skulle köpa en ny tvättmaskin om den gamla gick sönder? Och med gammal menar jag då inte uråldrig, utan bara lite så där lagom gammal. Kanske rentav ganska ny. För visst är det så att saker inte håller lika länge nu för tiden. När man var liten hade föräldrarna samma tvättmaskin under hela uppväxten, men sedan man flyttade hemifrån och den slutligen gav upp så har det hunnit byta både en och två gånger.

Men måste man det då? Byta alltså. Eller går det kanske att laga? Laga var ju trots allt det man gjorde förr i tiden. Och kanske var det just därför som prylarna höll så mycket längre. Om VHS-spelaren gick sönder så lämnade man in den på reparation. Nu köper man med lätthet en ny blu-rayspelare för inte så mycket pengar när den gamla har gett upp. Men varför ska man lägga pengar och energi på att laga när man lätt kan köpa en helt ny, undrar ni kanske. Tänk då efter ett varv till, på vad som händer när vi bara köper nytt och nytt och nytt hela tiden. Det här slit-och-släng-konsumtionssamhället är inte hållbart. Vi måste börja ta vara på de saker vi har, och spara på jordens resurser.

Jag lagade min tvättmaskin
Vissa människor har väldigt mycket åsikter om saker och ting, men lever inte nödvändigtvis som de lär. Därför vill jag bara föra till protokollet att jag nyligen har låtit laga min tvättmaskin. Jag sökte efter någon som erbjöd vitvaruservice i Falun, och nu är den som ny. Kanske till och med bättre. Och inte var det särskilt dyrt heller. Det känns bra att vårda det jag har och inte bidra till konsumtionshetsen som råder. Så mitt råd till är följande: nästa gång något går sönder – se om det kan lagas innan ny köper nytt. Det tjänar vi alla på!

Leave a Reply

Your email address will not be published.