Från vrak till vrålåk

Från vrak till vrålåk

Om man drömmer om en egen fin båt men inte har ekonomi att köpa en helt ny båt så fungerar det utmärkt att köpa en begagnad. Det har nämligen blivit väldigt populärt att köpa sig begagnade båtar för att sedan själv rusta upp till toppskick och om man har tur, sälja och få en förtjänst på det!

Att köpa en begagnad båt kan kosta från 15 000 kronor och uppåt, de billigare är oftast i behov av lite mer än puts och lägger du ned arbete på dem så kan du nog tjäna en del på det för att sedan kunna uppgradera till en nyare båt.

De små begagnade sportbåtarna är både bra och billiga och en perfekt inköpsport till båtlivet, på Aftonbladets båt-site har skrivit en artikel om tips för hur man renoverar sin begagnade båt så här kommer deras tips som de skrivit om.

Att riva ur inredningen och byta ut den är ett hett tips för att hela omvandligen ska kännas stor direkt. Att sätta in nytt fräscht golv, klä om sitsarna i ljus fräscha nyanser ger ofta båten en helt annan klass. De större arbetena som polering av skrov, däck och beslag tar längre tid men ett tips är då att använda polermedel som innehåller slipkorn, det går då mycket snabbare.

Men som de flesta båtägare vet så är det själva maskineriet som behöver mest kärlek, viktigt är att man kontrollerar hur växelhusoljan ser ut, byt ut den om det är en enda grå sörja. Kontrollera så att motorn får kylvatten, rensa bränslefilter, byt tändstift och kontrollera att tändningen är rätt inställd. Om man känner sig osäker så kan man lämna in den på verkstad. Då kan man passa på att ta ett kompressionsprov för att checka skicket på motorn.

Kolla igenom skrovet och se till att det är fritt från sprickor och lagningar, kanske har någon lagat en liten spricka med allt för mycket spackel? Skrapa bort det och utforska hur det egentligen ser ut, kanske kan du själv laga det mycket mer diskret? Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published.