Båtförsäljningen förlorade miljard på ett år

Båtförsäljningen förlorade miljard på ett år

I tisdags lämnade Skandinaviens största tillverkare av fritidsbåtar, Nimbus, in sin konkursansökan. De upplevde att de fått så hög konkurrens från två olika håll att marknaden för deras båtar sjunkit så lågt att konkurs inte gick att undvika. De tror att den ökade importen av små och även billigare båtar motarbetade deras egen försäljning, men även marknaden för begagnat som expanderat otroligt bara under det senaste året varit en bidragande faktor.

Enligt Sweboat, båtbranschens riksförbund, så ska försäljningen av båtar nästan sjunkit med en miljard sedan förra året, och detta endast i pris, för enligt båtförsäljare runt om i landet ligger fortfarande antalet båtar sålda varje år väldigt jämnt. Den trend som dock har brutit sig lös i år är att köpa begagnade båtar, en marknad som under 2010 till 2011 sjunkit med nästan 10-30%. Folk kommer och köper båtar när priserna går ned, och att det är en begagnad båt är oftast ingenting som bekommer de blivande köparna. Det är sällan man skrotar båtar och begagnatutbudet är väldigt stort och växer allt mer och mer. En annan trend är att de flesta båtar man säljer i dag också är de av mindre storlek, alltså dem man inte kan ta de höga summorna för.

Försäljarna av begagnade båtar har dock haft en lycklig säsong då många aldrig har sålt så många båtar som de gjort i år, de känner alltså inte av samma kris som till exempel svenska Nimbus gjort. Där emot så tror många inom branschen inte att detta är slutet för Nimbus och heller inte att denna vändning kommer gör att båtarna går upp i pris igen. Många spår istället en snar framtid en lösning där en ny ägare kommer att ta över tillverkningen för att hålla den vid liv och på nytt få Nimbus på fötter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.