5 appar ombord!

5 appar ombord!

Nästa gång ni lämnar hamn så är en av de viktigaste sakerna du kan ha med dig din mobiltelefon. Med hjälp av några appar kan ni få en riktigt trevlig upplevelse till havs!

För att du ska ha med dig rätt utrustning är det viktigt att du har en så kallad smart mobiltelefon med GPS. De flesta smartphones idag har det inbyggt, annars kan man ansluta den till en extern bluetooth-GPS. En mobilladdare som är anpassad för båtens strömuttag och ett vatten- och stöttåligt fodral är ovärderligt när olyckan är framme.

1. Seapilot, 699 kronor. Sjökort med fördel att sjökorten kommer från nyare S57-databasen, dessa kan kompletteras med en prenumeration med uppdatering två gånger om året. Appen har även en funktion att läsa in AIS-mål över mobilnätet. En rolig feature för denna app är deras “Social boating”, dvs. man kan hitta sina kompisar på sjön.

2. Sjöräddningssällskapets Kustväder
, gratis. Den första väder-appen som visar hur havet ser ut i olika vindstyrkor och väderförhållanden. Appen söker upp den plats som ligger närmast och visar dig väderbilder över väderförhållanden, men självklart kan man välja andra platser som favoriter.

3. Imray Marine rules and signals, 45 kronor. En bra men begränsad app som främst tar upp regler men har fler animationer om regler som gäller ute på sjön.

4. Knot Guide HD, 22 kronor. Lär dig de mest klassiska knutarna så att du aldrig behöver fundera på vilken ände som ska vart.

5. Anchor Alert, 28 kronor. App med inbyggd GPS som kan ställas in för att varna om båten draggar eller vinden vänder när du ligger på svaj. Via en flygbild visar den din ändrade position i ett grafiskt gränssnitt. Ljud- och vibrationslarm.

Kom ihåg att ladda ned appen hemma när du sitter på Wi-Fi så slipper du seg nedladdning och dyra kostnader. Dessa appar finns att hämta gratis, eller till en liten kostnad i AppStore som stödjer iPhone och iPad, men de flesta programmen finns redan eller snarlika till Android/Windows/Google-telefoner och surfplattor, om inte annat så kommer dem nog snart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *